Akut tandvård: Så agerar du vid en olycka med tandskada

Livet bjuder på överraskningar, både bra och dåliga. En av de mindre trevliga överraskningarna är olyckor där tandskador uppstår. Även om vi kanske inte tänker på att det kan hända oss, är det viktigt att vara förberedd på vad man ska göra om olyckan är framme.

Tandskador kan inträffa när vi minst anar det. En fotbollsmatch, ett fall på isen eller bara en olycka i hemmet. Även om det kan göra ont och kännas obehagligt, är det viktigt att komma ihåg att tandskador sällan är livshotande. Däremot kan snabb och rätt åtgärd vara avgörande för om en skadad eller utslagen tand kan räddas.

Vad ska du göra om du får en tandskada?

Om en olycka inträffar och en tand skadas, är det några viktiga steg du bör följa:

  • Hitta tanden: Det första du bör göra är att leta reda på tanden, om den har slagits ut. Det är bäst om tanden är i så bra skick som möjligt. Om den är smutsig, skölj av den försiktigt utan att skrapa av någon vävnad.
  • Återplacera tanden: Om möjligt, försök sätta tillbaka tanden på dess ursprungliga plats. Om det inte går, bör du förvara den i munnen, antingen mellan kinden och tandköttet eller i en liten behållare.
  • Förvaring: Om du inte kan hålla tanden i munnen, lägg den i en behållare med saliv eller mjölk. Tanden får absolut inte torka!

Om du har en skadad tand, är det av yttersta vikt att du snabbt kontaktar en akuttandläkare. Även om alla tandläkare inte kan ta emot patienter omgående, finns det många som har speciella tider avsatta för akutfall. Med moderna tekniker kan din tand ofta fästas igen, oftast med hjälp av trådar eller speciella plastmaterial.Vid en tandskada är det viktigt att agera snabbt och korrekt för att öka chanserna att rädda tanden. Var alltid beredd och veta vem du ska vända dig till i händelse av en tandskada.